Przepisy Miniburgery z pieczonymi warzywami
Składniki
1 mała cukinia
1 mały bakłażan
1 biała cebula
1 żółta papryka
1 grubsza marchewka
oliwa z oliwek
przyprawa do grilla
300 g mielonego fileta z indyka
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1 łyżka bułki tartej
1 jajko
otręby 
sól, pieprz 
olej do smażenia
Bułeczki:
250 ml podgrzanego mleka
25 g drożdży
350 g mąki pszennej
4 duże żółtka
1 białko
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
3/4  łyżeczki soli
czarny sezam do posypania
Sposób przygotowania
1
Z połowy mleka, drożdży, cukru i łyżki mąki wymieszaj zaczyn i odstaw go na 15 minut do wyrośnięcia. Kiedy na powierzchni pojawi się kożuch z piany, wlej zaczyn do przesianej mąki. Dodaj żółtka, pozostałą mąkę i sól. Lekko wymieszaj składniki, dodając po chwili masło. Wyrabiaj ciasto przez ok. 15 minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie uformuj z ciasta 14 małych bułeczek.
2
Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem i odstaw je ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Po godzinie posmaruj wierzch bułek białkiem i posyp sezamem. Wstaw do nagrzanego do 180° piekarnika i piecz przez ok. 20 minut.
3
Cukinię, bakłażana i marchewkę pokrój na plasterki (marchewkę na bardzo cienkie), cebulę w piórka a paprykę w większą kostkę. Warzywa obtocz w przyprawach i skrop oliwą. Ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zapiecz w 180° w piekarniku. 
4
Mięso mielone wymieszaj z jajkiem, musztardą, natką pietruszki, przyprawami i w razie potrzeby bułką tartą. Z masy uformuj niewielkie płaskie kotleciki i obtocz je w otrębach lub mące. Kotleciki usmaż.
5
Z bułek, warzyw i kotlecików złóż burgery. Do burgerów możesz dodać domowy sos aioli.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki
3 miesięcy temu
60 min.
Przystawki