Na stolnicy połóż masło i przysyp mąką. Posiekaj masło, mieszając je częściowo z mąką. Dodaj ...
300 g suszonych pomidorów odsączonych z zalewy
1 czerwona papryka
100 g czarnych oliwek
100 g zimnego masła
50 g startego białego chudego sera
1 jajko
180 g mąki pszennej
listki świeżej bazylii
przyprawy: sól
1 łyżka masła i mąka do przygotowania foremek
Na stolnicy połóż masło i przysyp mąką. Posiekaj masło, mieszając je częściowo z mąką. Dodaj ser, jajko i szczyptę soli. Szybko wyrób gładkie ciasto, zawiń w folię i schowaj na godzinę do lodówki.
W tym czasie przygotuj foremki, smarując je masłem i oprószając mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Z umytej papryki wykrój pestki. Kawałki papryki zmiksuj w malakserze. Odsącz z nadmiaru wody i dodaj suszone pomidory. Zmiksuj całość na gęstą pastę. Czarne oliwki pokrój w plasterki.
Po godzinie chłodzenia wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na grubość ok. 3–4 mm. Ucinając po kawałku rozwałkowane ciasto, wylep nim foremki. Babeczki zapiecz w piekarniku na złoty kolor. Po upieczeniu wystudź i wyciągnij z foremek. Małą łyżeczką albo grubą szprycą nałóż do wystudzonych babeczek pomidorowy farsz. Na wierzchu każdej z nich połóż pokrojoną oliwkę i listek bazylii.
Więcej informacji
Więcej informacji
© 2019 Tesco Polska Sp. z o.o.