Przepisy Migdałowa panna cotta z kaszy jaglanej z malinami
Składniki
3/4 szkl. kaszy jaglanej
2 i 1/2 szkl. mleka migdałowego
1/3 szkl. płatków migdałowych
4 łyżeczki cukru trzcinowego
250 g malin
1 łyżeczka oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej lub himalajskiej
mięta lub melisa do dekoracji
Opis

Kaszę i płatki podpraż na suchej patelni (2–3 min), często mieszając i nie dopuszczając do przypalenia. Zmiksuj na mąkę przestudzoną kaszę wraz z migdałami. Mleko zagotuj, dodaj zmiksowaną mąkę, 2 łyżeczki cukru oraz sól. Gotuj 10–12 min, bardzo często mieszając, aż uzyskasz bardzo gęstą konsystencję budyniu.

Foremki posmaruj olejem (dzięki temu łatwiej wyciągniesz deser) i wyłóż panna cottę. Deser jest gotowy po ok. 15–20 min na ciepło lub po schłodzeniu.

W międzyczasie ugnieć widelcem maliny i przełóż je wraz z 2 łyżeczkami cukru do rondelka. Gotuj przez ok. 10 minut do zagęszczenia. Jeżeli przeszkadzają Ci pestki w musie, przetrzyj dodatkowo maliny przez sitko.

Deser wyłóż na talerzyk i polej musem. Możesz go ozdobić kilkoma malinami, płatkami migdałowymi i miętą lub melisą.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Zupy