Przepisy Migdałowa kruszonka z owocami
Składniki
2-3 jabłka
200 g wiśni
1 cm obranego korzenia imbiru
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
sok z jednej limonki
1 łyżka masła
Kruszonka:
100 g płatków migdałowych
30 g zmielonych orzechów włoskich
100 g zimnego masła
70 g mąki
100 g cukru
Opis

Imbir obierz i zetrzyj na drobnej tarce. Umyj owoce. Wiśnie wydryluj, jabłka obierz i pokrój w grubą kostkę. Pokrojone jabłka wymieszaj z sokiem z limonki, cukrem, cukrem waniliowym i startym imbirem.

Niewielkie żaroodporne naczynie (ok. 20 cm średnicy) wysmaruj masłem. Na dnie naczynia rozłóż przygotowane jabłka. Na jabłkach ułóż wiśnie.

Nagrzej piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) do temp. 180°. Masło pokrój na kawałki, wrzuć do miseczki, dosyp mąkę, cukier i zmielone orzechy. Szybko wymieszaj palcami, aż powstaną okruchy. Na koniec wsyp płatki migdałowe, lekko zamieszaj i wyłóż na owoce. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30–40 min. Upieczona kruszonka powinna być w złocistym kolorze.

Kruszonka najlepiej smakuje na ciepło z lodami lub jogurtem naturalnym.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
150 min.
Dania główne