Przepisy Mięso w marynacie piwnej
Składniki
1 kg karkówki
Marynata:
1 duża cebula
3 łyżki oliwy
1 łyżka octu winnego
po 4 gałązki świeżego tymianku i pietruszki naciowej
1 łyżka musztardy ostrej
1 łyżka brązowego cukru trzcinowego
3 listki laurowe
ok. 1/2 l piwa ciemnego
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Karkówkę pokrój na kotlety o szerokości nie mniejszej niż 2 cm. Do miseczki wlej piwo, oliwę, ocet i wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w plastry i dodaj do mieszanki piwnej. Dopraw solą, pieprzem, brązowym cukrem, musztardą oraz pokruszonymi listkami laurowymi. Do woreczka włóż kotlety z karkówki, dodaj do środka gałązki tymianu i pietruszki i zalej przygotowaną marynatą. Woreczek szczelnie zamknij i włóż do lodówki na ok. 10 godz.

Wyjmij kotlety z marynaty i strząśnij jej nadmiar. Naoliw ruszt i połóż mięso bezpośrednio nad żarem. Możesz położyć na każdym kotlecie gałązkę świeżego tymianku. Grilluj mięso przez. ok 8 min z każdej stron. Kotlety powinny być lekko zarumienione, a w środku lekko różowe. Przed podaniem dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne