Przepisy Melba
Składniki
Biszkopt:
4 jajka
4 łyżki ciepłej wody
100 g cukru
1 op. cukru waniliowego
75 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
250 g serka mascarpone
1 szkl. śmietanki kremówki
250 g serka homogenizowanego naturalnego
1/2 szkl. cukru
75 g płatków migdałowych
300 g brzoskwiń z puszki
400 g malin mrożonych lub świeżych
sok z 2 cytryn
1/2 szkl. soku z brzoskwiń
Opis

Przygotuj biszkopt: utrzyj na puszystą masę żółtka z wodą, 2/3 cukru oraz cukrem waniliowym. W drugiej misce ubij białka z resztą cukru na sztywną pianę, a następnie przełóż je do utartej masy z żółtek. Na ubitą pianę przesiej odmierzoną mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj delikatnie wszystkie składniki, aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Ciasto przelej na niedużą okrągłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie drewnianą łopatką na całej powierzchni. Ciasto wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na 12–15 min. Po upieczeniu przełóż biszkopt spodem do góry na ściereczkę. Spryskaj pergamin zimną wodą i delikatnie zdejmij. Biszkopt wystudź i przetnij wzdłuż na pół ostrym nożem, by uzyskać dwa placki.

Mrożone maliny odstaw na godzinę do samodzielnego rozmrożenia w temp. pokojowej. Przed użyciem odcedź maliny z soku.

Przygotuj krem: płatki migdałowe podsmaż delikatnie na suchej patelni, aby lekko zbrązowiały na krawędziach. Śmietankę dobrze schłodź i zmiksuj na sztywno. Ser mascarpone zmiksuj z serkiem homogenizowanym i cukrem. Następnie wmieszaj delikatnie ubitą na sztywno śmietankę. Pamiętaj – krem potrzebny będzie także do posmarowania boków torcika i do wykonania dekoracji, dlatego nie zużywaj wszystkiego do przełożenia ciasta.

Jedną połówkę ciasta połóż na papierze do pieczenia. Wyciśnij sok z cytryn – powinien być klarowny, dlatego przecedź go przez sitko. Następnie wymieszaj go z sokiem z brzoskwiń i za pomocą łyżki nasącz nim delikatnie biszkopt. Wierzch ciasta posmaruj kremem, ułóż na nim dobrze odsączone połówki brzoskwiń, cięciem do dołu. Przykryj je kremem, wyrównaj i połóż na nich drugi placek. Podobnie jak pierwszy, nasącz syropem i posmaruj cienką warstwą kremu. Następnie poukładaj ciasno maliny, przykryj je kremem, całość wygładź. Pozostałym kremem posmaruj boki torcika, obsyp je podprażonymi na suchej patelni migdałami. Z reszty wykonaj dekorację. Ciasto schowaj do lodówki na około godzinę.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
25 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
60 min.
Napoje
2 miesiące temu
190 min.
Dania główne