Przepisy Medaliony ze schabu z dzika marynowane w czerwonym winie

Składniki

Marynata:

100 ml wina czerwonego

40 g marchewki

40 g cebuli

1 ząbek czosnku

2 ziarna jałowca

1/3 łyżeczki cynamonu

Składniki:

500 g schabu z dzika

2 cebule

250 g grzybów leśnych mrożonych, np. podgrzybków

1/2 bułki kajzerki

20 g mąki pszennej

20 ml oliwy

50 g konfitury z jarzębiny

2 cl jarzębiaka lub winiaka

80 g masła

100 ml bulionu warzywnego

3 gałązki natki pietruszki

przyprawy: sól, pieprz czarny

Opis

Mięso dokładnie umyj i wytrzyj w kuchenny ręcznik. Przełóż na deskę i zetnij wierzchnią błonę. Mięso włóż do miski i zalej winem. Jałowiec i cynamon utłucz w moździerzu. Dodaj przyprawy do wina.

Obierz cebulę, czosnek oraz marchew. Pokrój w duże plasterki i dodaj do mięsa. Wymieszaj wszystko razem i przykryj folią spożywczą. Wstaw następnie do lodówki na 24 godziny do skruszenia. Schab po marynowaniu będzie delikatniejszy.

Obierz cebule do farszu i pokrój w drobną kostkę. Podgrzybki przesyp do miski i zalej wrzątkiem. Zostaw do momentu, aż całkowicie odmarzną. Przecedź grzyby i pokrój w średnią kostkę. Na patelni rozgrzej połowę porcji masła i podsmaż cebulę. Od razu przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodaj grzyby i smaż do zrumienienia.

W tym czasie pokrój w kostkę bułkę pszenną i dodaj do farszu. Bułka szybko wchłonie tłuszcz i poprawi konsystencję farszu. Posiekaj jeszcze 2 gałązki natki pietruszki i dodaj do grzybów. Farsz przełóż do miseczki i dobrze wymieszaj.

Mięso wyjmij z marynaty i odsącz na kuchennym ręczniku. Pokrój schab na porcje po 125 gramów. Na desce rozłóż folię spożywczą i zwiń potrójny arkusz folii na kwadrat. Każdy kawałek mięsa rozbij dosyć cienko przez folię. Następnie na środek każdego nałóż farsz i zawiń mięso w tzw. kopertę. Dobrze jeśli rozbijesz końce mięsa, które naszły na siebie – zagwarantuje to, że schab podczas pieczenia nie rozejdzie się. Teraz przypraw mięso solą i oprósz mąką.

W szerokim rondlu rozgrzej oliwę i smaż mięso najpierw od strony zawinięcia. Przewróć na drugą stronę i jeszcze dosmaż. Wlej ostrożnie jarzębiak (uwaga opary mogą się zapalić od ognia) i wino z marynaty. Gotuj, aż cały alkohol wyparuje. Następnie dolej bulion i przykryj. Mięso duś PORADA KONTEKSTOWA - DUSZENIE pod przykryciem przez ok. 20 min, aż sos nabierze odpowiedniej konsystencji. Jeśli nadal jest za rzadki, to odkryj rondel i pozwól mu odparować.

Wyjmij mięso i przekrój każdą kopertę od przeciwnych rogów w trójkąt. Ułóż na półmisku dekoracyjnie. Sos przecedź przez sitko i dodaj jarzębinową konfiturę oraz masło. Wymieszaj i polej mięso na półmisku. Udekoruj dodatkowo listkami natki i innych dostępnych ziół.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4