Medaliony ze schabu w sosie z białego wina z pieczarkami i estragonem
Składniki
600 g schabu wieprzowego (4 kotlety po 150 g)
200 ml śmietanki 30%
30 ml oliwy z oliwek
50 ml białego wina wytrawnego
50 g masła
20 g mąki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki estragonu suszonego
250 g pieczarek małych
1/2 pęczka natki pietruszki
4 pomidory koktajlowe
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Schab wieprzowy dokładnie umyj pod zimną wodą i wytrzyj kuchennym papierem. Zetnij nożem górną błonę. Mięso pokrój na ok. 150-gramowe porcje. Lekko rozbij tłuczkiem kuchennym. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Cebulę i czosnek obierz, następnie drobno pokrój. Pieczarki dokładnie umyj i pokrój w ćwiartki. Odstaw do sosu.

Na talerz wysyp mąkę. Na patelni rozgrzej oliwę. Kotlety obtocz w mące i od razu smaż na patelni. Lekko zrumień z każdej strony i odłóż na talerz. Na gorącą patelnię włóż pomidorki koktajlowe i lekko podsmaż. Wyjmij, a w ich miejsce wsyp cebulę i czosnek. Lekko podsmaż. Dodaj masło i pieczarki. Przypraw solą i pieprzem oraz listkami estragonu.

Jak tylko pieczarki będą rumiane, wlej na patelnię białe wino. Pozostaw do odparowania. Następnie wlej śmietankę. Włóż ponownie na patelnię podsmażone kotlety. Duś w sosie przez 4–5 minut, aż mięso zmięknie (nie gotuj mięsa zbyt długo, ponieważ schab szybko robi się twardy, a przez to suchy).

Gotowe medaliony przełóż na półmisek. Sos dopraw jeszcze do smaku solą i pieprzem. Posiekaj świeżą natkę pietruszki i wsyp do gorącego sosu. Już nie gotuj, bo pietruszka straci swój świeży aromat. Polej medaliony sosem i udekoruj zrumienionymi pomidorkami koktajlowymi.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
35 min.
Przystawki
2 miesiące temu
40 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne