Przepisy Medaliony z polędwiczki wieprzowej zapiekane z podgrzybkami

Składniki

300 g polędwiczki wieprzowej

20 g podgrzybków suszonych

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

50 g suszonych pomidorów

60 g sera grujer

4 gałązki natki pietruszki

3 łyżki oliwy

5 plastrów boczku

przyprawy: Sól, pieprz czarny

Sposób przygotowania

 alt=
1

Grzyby wstaw do gotowania w małym rondelku. Jak tylko woda z grzybami się zagotuje, to zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez ok. 15 minut, aż grzyby zmiękną. Obierz cebulę i czosnek, następnie pokrój w drobną kostkę. Podsmaż na oliwie cebulę z czosnkiem, ale uważaj, aby się nie zrumieniła za mocno. Lepiej jak cebula będzie mocno szklista, niż rumiana, tak by karmelowy smak nie zdominował grzybów.

 alt=
2

Podgrzybki pokrój w małe kawałki i dodaj do smażonej cebuli. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem. 

 alt=
3

Posiekaj natkę pietruszki i dodaj do grzybów. Grzyby przełóż do miseczki i dodaj pokrojone pomidory suszone.

 alt=
4

Polędwiczkę wieprzową umyj i odsącz na kuchennym ręczniku. Odetnij błonę z wierzchu mięsa. Pokrój polędwiczkę na medaliony. Na desce rozłóż plaster boczku i zawiń w niego każdy medalion. Ważne jest, aby boczek z jednej strony wystawał na ok. 0,5 cm, będzie to miejsce na farsz grzybowy. Zapnij teraz boczek wykałaczką. Łyżką nałóż grzyby na każdy kawałek i lekko upchnij farsz pomiędzy boczek a mięso

 alt=
5

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180° i włącz termoobieg. Jeśli nie masz takiej funkcji ,to podnieś temperaturę do 190°. Przełóż medaliony do formy i posyp z wierzchu tartym serem gruyer. Idealnie do medalionów nadaje się ser starszy niż 6 miesięcy. Wstaw teraz mięso do pieczenia na 12 minut. Zrumienione medaliony od razu podawaj do stołu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4