Medaliony wieprzowe z sosem szczawiowo - ziemniaczanym
Składniki
200 g polędwiczki wieprzowej
1 cebulka wiosenna
2 ziemniaki
1/2 pęczka szczawiu
50 ml śmietanki
1 ząbek czosnku
2 gałązki tymianku
2 gałązki szczypiorku
40 g masła
1 łyżka oliwy
150 ml bulionu warzywnego
pomidorki koktajlowe do dekoracji
przyprawy: sól, pieprz czarny
Opis

Polędwiczkę umyj pod zimną wodą i odsącz na kuchennym ręczniku. Cebulkę wiosenną przytnij nożem 2 cm od rozgałęzienia zielonych łodyg cebulki. Małym nożem zrób otwór w polędwiczce i naszpikuj ją szczypiorem. Przypraw solą i pieprzem. Polej oliwą i posiekanym tymiankiem.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°. Wstaw polędwiczkę do pieczenia na ok. 10-12 minut. W tym czasie obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. W rondelku zagotuj połowę bulionu warzywnego, dodaj ziemniaki i gotuj powoli. Jak tylko zmiękną, odstaw razem z bulionem.

W drugim rondelku zagotuj pozostały bulion, dodaj szczaw i ząbek czosnku. Lekko poduś, ale nie za długo, bo szczaw starci kolor. Zmiksuj kuchennym blenderem. Na koniec dodaj śmietankę i przypraw solą i pieprzem. Podgrzej jeszcze raz ziemniaki, dodaj masło i pozostały szczypiorek, wymieszaj. Rozłóż warzywa na półmisku. Polędwiczkę wyjmij z piekarnika i pokrój na medaliony. Połóż na ziemniakach. Dookoła polej sosem szczawiowym. Do dekoracji doskonale pasują pomidorki koktajlowe oraz gałązki tymianku. Zawsze warto dekorować danie tymi samymi ziołami, jakich się używa do gotowania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Sałatki
2 miesiące temu
60 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Napoje