Mazurek tradycyjny z bakaliami
Składniki
Ciasto kruche:
650 g mąki
250 g masła
5 żółtek
1 łyżka proszku do pieczenia
3 łyżki śmietany
Masa bakaliowa:
ok. 1/2 kg bakalii: rodzynki, płatki migdałowe, figi, różne orzechy, skórka pomarańczowa
5 białek
1/2 szkl. cukru
sok z cytryny (ok. 1 łyżka)
ok. 1 szkl. marmolady truskawkowej
Do formy:
2 łyżki bułki tartej
3 łyżki masła
Opis

Przygotuj ciasto: mąkę przesiej, dodaj miękkie masło, żółtka, proszek do pieczenia, śmietanę i posiekaj wszystko nożem, aby składniki się połączyły. Zagnieć ciasto rękami na gładką masę i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj cienko. Przetnij na dwie równe części i wytnij dwa kwadraty o 0,5 cm mniejsze od wymiarów blachy. Papier do pieczenia natłuść masłem i obsyp tartą bułką. Kawałki ciasta ułóż na papierze do pieczenia, nakłuj widelcem i podpiecz w piekarniku przez ok. 10 min w temp. 200°. Gdy się lekko podpiecze, wyjmij je i przełóż marmoladą truskawkową. Ponownie ciasto przełóż do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Z pozostałości ciasta uformuj brzegi i je także nakłuj widelcem.

Przygotuj masę bakaliowa: wszystkie bakalie pokrusz, figi posiekaj. Ubij pianę z białek z sokiem z cytryny na sztywno. Pod koniec ubijania dodaj cukier. Ubitą pianę wymieszaj z bakaliami i ułóż na cieście. Tak przygotowane ciasto ponownie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° na ok. 10–15 min. Po wyjęciu z piekarnika ozdób lukrem i bakaliami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
20 min.
Desery