Matjas z piklowaną cebulką i ogórkiem
Składniki
4 filety śledziowe matjas 
2 cebule czerwone
1 ogórek zielony 
100 ml wody 
60 g cukru 
5 g imbiru 
3 goździki
1/2 szkl. octu
2 łyżki chrzanu tartego 
100 ml jogurtu naturalnego 
20 g czekolady gorzkiej 
Opis

Majtasy odciśnij z zalewy na kuchennym ręczniku.  Przygotuj marynatę. Wodę zagotuj z octem, cukrem i korzennymi przyprawami. Ogórek pokrój na plasterki. Przełóż do miski i zalej połową gorącej marynaty. Czerwoną cebulę obierz i pokrój na krążki. Przełóż do miski. Zalej gorącą marynatą i odstaw do wystygnięcia. Warzywa powinny się marnować ok. 2 godzin.

Chrzan odciśnij na sitku. Wymieszaj go z jogurtem, przypraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wymieszaj. Na talerzu rozsmaruj krem chrzanowy, ułóż  plasterki ogórków,  a na nich filet z matjasa. Krążki cebuli ułóż na śledziu i całość posyp lekko tartą czekoladą. 

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne