Przepisy Matias z sałatką z fasolki szparagowej i szalotkową śmietanką

Składniki

250 g śledzi matjas (lub filetów ze śledzia)
100 g zielonej fasolki szparagowej
4 szalotki
½ zielonego ogórka
3 gałązki świeżego koperku
50 g jogurtu greckiego
6 kromek bagietki korzennej
½ jabłka
1 marchew (młoda)
sól
pieprz czarny mielony
cukier

Opis

Fasolkę szparagową obierz z łykowatych końcówek. Marchew obierz lub zeskrob tylko delikatną skórkę.
Zagotuj wodę z solą i odrobiną cukru. Gotuj fasolkę i marchew al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. Warzywa po ugotowaniu powinny być miękkie, ale jednak stawiać lekki opór na zębach.

Następnie fasolkę przytnij nożem do równej długości, a marchew pokrój w kostkę. Obrane szalotki, jabłko i ogórka pokrój w kawałki tej samej wielkości. Przełóż warzywa do miski, przypraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt grecki oraz posiekany koperek.

Na talerzu ułóż równo fasolkę szparagową, na niej połóż filet ze śledzia oraz trzy kromki z bagietki korzennej. Na wierzch delikatnie nałóż sałatkę warzywną. Do dekoracji użyj plasterków jabłka i gałązki koperku.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem