Masło klarowane
Składniki
​1 kg niesolonego masła
Opis

Masło rozpuść na średnim ogniu w garnku o cienkim dnie, bez przykrycia. Gdy się zagotuje, a na powierzchni pojawi się biała piana, zmniejsz ogień (to bardzo ważne, aby ogień był naprawdę minimalny) i gotuj dalej, zbierając pianę od czasu do czasu sitkiem lub łyżką cedzakową (łączny czas gotowania na 1 kg masła to ok. 30 min). Dobrze sklarowane masło powinno być przezroczyste i jasnozłote w kolorze.

Masło ostrożne przelej do słoiczka, poczekaj aż ostygnie do temperatury pokojowej, wtedy zakręć i schowaj do lodówki. Masło przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu nawet przez kilka miesięcy. Z podanej ilości wychodzi około 800 g sklarowanego masła.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
70 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
180 min.
Zupy