Maślankowe bułeczki róże
Składniki
200 ml maślanki
50 ml oleju rzepakowego
1 jajko
1 opakowanie suchych drożdży
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
480 g mąki
2 łyżki mleka
400 g koziego twarożku
2 łyżki kwaśnej śmietany (opcjonalnie, jeśli konieczne)
kilka łyżek borówek do mięsa
świeżo mielony pieprz
Opis

Maślankę i olej wlewamy do misy miksera. Dodajemy jajko, drożdże, cukier, sól, mąkę i zagniatamy hakiem ciasto, aż będzie jednolite i elastyczne.

Z ciasta formujemy kulki wielkości piłki golfowej. Kulki ciasta układamy w odstępach na wyłożonej pergaminem blasze piekarnikowej. Przykrywamy czystą bawełnianą ściereczką i odstawiamy na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180°C.

Wierzch wyrośniętych bułeczek smarujemy mlekiem. Wkładamy je do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut, aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony. Studzimy.

Bułeczki przekrawamy na pół lub ścinamy z nich wierzch.

Jeśli twarożek jest zbyt gęsty, mieszamy go ze śmietaną, a następnie przekładamy do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Zaczynając od środka bułeczki, wyciskamy twarożkową spiralę, tworząc w ten sposób różyczkę.

Borówki lekko podgrzewamy w rondelku, przecedzamy przez sito tak, by uzyskać samą „galaretkę” bez owoców. Studzimy. Galaretką z borówek skrapiamy wierzch róż. Dekorujemy świeżo mielonym pieprzem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 tygodnie temu
10 min.
Napoje