Przepisy Marynowane szaszłyki warzywne
Składniki
1 marchewka
1 cukinia
1 seler
4 łyżki octu białego winnego
2– 3 łyżki sosu sojowego
1/3 szkl. oliwy z oliwek
1/2 szkl. oleju
2 łyżki świeżo startego imbiru
1 łyżka cukru
3 ząbki czosnku
2 papryczki chilli
Opis

Do miseczki przelej oliwę i olej. Dodaj ocet, sos sojowy, świeżo starty imbir, wyciśnięty czosnek, drobno posiekane papryczki chilli i cukier. Zalewę dokładnie wymieszaj. Do woreczka lub pojemnika włóż pokrojone w cienkie plastry warzywa (marchewka, cukinia, seler), zalej marynatą, zawiąż woreczek i obróć kilkakrotnie, aby całkowicie nasiąkły marynatą. Zamknij szczelnie i włóż do lodówki na 2 godz. Pamiętaj, aby nie trzymać zbyt długo warzyw w marynacie, gdyż wchłoną za dużo oliwy.

Wyjmij warzywa z marynaty i lekko osącz. Nabij na długie wykałaczki lub ułóż na aluminiowej tacce. W czasie grillowania obracaj co chwilę, by równo się upiekły. Marynata doskonale nadaje się do wszystkich rodzajów warzyw.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
40 min.
Napoje
2 miesiące temu
10 min.
Napoje