Przepisy Marynowana wołowina na liściach sałaty
Składniki
4 plastry antrykotu wołowego
8 liści rzymskiej sałaty (najlepiej drobnych, ze środka sałaty)
2 małe papryki chilli
2 średnie ogórki
1 średnia czerwona cebula
1 duży ząbek czosnku
kawałek świeżego imbiru (ok. 2 cm)
3 łyżki sosu sojowego
sok z jednej limonki
3 łyżki posiekanej kolendry
2 łyżki oleju
1 łyżka sezamu
przyprawy: sól
Opis

Plastry antrykotu pokrój w cienkie paski. Sos sojowy wymieszaj z drobno startym imbirem i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Tak przygotowaną marynatą zalej pokrojone mięso, dokładnie wymieszaj i odstaw na 20 min. Ogórki pokrój w kostkę, posiekaj cebulę, chilli pokrój w cienkie paski, a sezam upraż na suchej patelni. Pokrojony ogórek wymieszaj z połową chilli, kolendrą i sokiem z limonki, możesz odrobinę posolić. Mięso usmaż i przełóż na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który wchłonie nadmiar tłuszczu ze smażenia. Liście sałaty wypełnij sałatką z ogórków, na niej połóż paski mięsa, posyp sezamem, cebulą i pozostałą papryką chilli.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
155 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Desery