Marynata do pieczeni świątecznej
Składniki
1 łyżka musztardy ziarnistej
30 ml oleju rzepakowego
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki papryki słodkiej
2 łyżki majeranku otartego 
100 ml soku jabłkowego
1 łyżeczka soli
pieprz czarny
/2 marchewki
40 g selera
2–3 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka kminku świeżego
1,5 kg szynki wieprzowej 
Opis

Warzywa obierz i pokrój na plasterki. W moździerzu rozgnieć kminek z solą i czosnkiem na gładką masę. Dodaj na koniec paprykę słodką. Przełóż aromatyczne przyprawy do miski i dodaj musztardę i olej rzepakowy. Wymieszaj dokładnie, dodaj sok jabłkowy i posiekaną natkę pietruszki.

Całą marynatę rozsmaruj na szynce i przełóż do naczynia do pieczenia. Obłóż całą pieczeń warzywami i dopiero wstaw do lodówki na ok. 12 godzin, aby mięso przeszło aromatem i smakiem przypraw. Piecz szynkę w niskiej temp. 140–150˚ przez 2,5 godziny. Podczas pieczenia podlewaj mięso regularnie wodą lub winem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne