Marynata do mięsa do indyka
Składniki
50 ml oliwy
4 gałązki natki pietruszki
1 łyżeczka soli
5 kulek pieprzu czarnego
2 kulki ziela angielskiego
1/2 łyżeczki papryki słodkiej 
1/2 cytryny
2 ząbki czosnku
2 gałązki cząbru górskiego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 kg filetu z indyka 
Opis

Przyprawy suche takie jak: ziele angielskie i pieprz podpraż na suchej patelni. Przełóż do moździerza i ugnieć. Dodaj kolejno sól i paprykę, następnie czosnek i całość dobrze zmaceruj na gładką masę. Obierz listki cząbru oraz natki i dodaj do marynaty. Wlej olej i wymieszaj. Na samym końcu dodaj mąkę ziemniaczaną, która pomoże zachować soczystość mięsa.

Indyka polej marynatą i dobrze wymasuj. Na koniec obłóż plasterkami cytryny i wstaw do lodówki na 12 godzin, aby mięso przeszło smakiem i skruszało. Piecz w temp. 150˚ przez 60 minut.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne