Marmurkowe gofry posypane cukrem pudrem
Składniki
325 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
50 g cukru 
20 g cukru waniliowego
3 jajka
125 g rozpuszczonego masła lub oleju słonecznikowego
300 ml mleka
10 g kakao w proszku
Opis

Oddziel żółtka od białek. Ubij białka na puszystą pianę i pod koniec wsypuj partiami cukier. Miksuj dalej, aż piana zrobi się szklista. 

W osobnej misce wymieszaj żółtka z cukrem waniliowym. Możesz nawet lekko je ubić do uzyskania białego koloru. Następnie wlej tłuszcz i lekko wymieszaj. Wsyp mąkę i dodaj od razu proszek do pieczenia. Wlej mleko i wymieszaj rózgą, aby składniki połączyły się. W przygotowywaniu gofrów ważne jest krótkie mieszanie składników, by ciasto miało jak najmniej glutenu. Gofry dzięki temu nie są gumowe. 

Do gotowego ciasta dodaj w 3 partiach pianę z białek. Pozwala to uzyskać idealnie puszyste gofry. Najpierw dodaj 1/3 piany i wymieszaj delikatnie, potem kolejną część i następną. Do innej miski przełóż 1/4 ciasta i dodaj do niego kakao. Lekko wymieszaj. 

Włącz gofrownicę na 3/4 mocy. Pędzelkiem natłuść płyty gofrownicy. Nałóż białe ciasto na każdą płytę. Dodaj też odrobinę ciasta kakaowego, by uzyskać tzw. „łaciate” gofry. Zamknij gofrownicę i piecz aż do zrumienienia. 

Gotowe gofry od razu posyp obficie cukrem pudrem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne