Markizy z malinową galaretką
Składniki
Ciasto:
85 g zimnego masła
1 jajko
200 g mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
szczypta soli
Krem:
55 g masła
100 g cukru pudru
25 g kakao
30 ml mleka
Galaretka:
200 g malin
50 g cukru
1 i 1/2 łyżki żelatyny
sok jabłkowy
Sposób przygotowania
1
Masło na ciasto posiekaj z suchymi składnikami. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto. Po zagnieceniu, schowaj zawinięte w folię ciasto do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie zagotuj maliny z cukrem i przetrzyj przez sitko. W razie potrzeby, uzupełnij objętość przecieru sokiem jabłkowym do 1/2 litra. W gorącym przecierze rozpuść żelatynę i wylej go do płaskiego naczynia wyłożonego folią. Rozpuszczając żelatynę, pamiętaj, by nie zagotować przecieru. Po zastygnięciu, wytnij z galaretki foremką kwiatki.
2
Masło na krem utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo kakao i cukier puder oraz mleko. Gotowy krem przełóż do szprycy i schowaj na jakiś czas do lodówki.
3
Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wytnij z niego ciasteczka. Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiecz na złoto.
4
Wystudzone ciastka przełóż kremem kakaowym i galaretką.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Napoje