Przepisy Markizy z malinową galaretką

Składniki

Ciasto:
85 g masła (zimnego)
1 jajko
200 g mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki kardamonu mielonego
1 szczypta soli
Krem:
55 g masła
100 g cukru pudru
25 g kakao
30 ml mleka
Galaretka:
200 g malin
50 g cukru
łyżki żelatyny
sok jabłkowy

Sposób przygotowania

1

Masło na ciasto posiekaj z suchymi składnikami. Dodaj jajko i zagnieć szybko ciasto. Po zagnieceniu, schowaj zawinięte w folię ciasto do lodówki na ok. godzinę. W tym czasie zagotuj maliny z cukrem i przetrzyj przez sitko. W razie potrzeby, uzupełnij objętość przecieru sokiem jabłkowym do 1/2 litra. W gorącym przecierze rozpuść żelatynę i wylej go do płaskiego naczynia wyłożonego folią. Rozpuszczając żelatynę, pamiętaj, by nie zagotować przecieru. Po zastygnięciu, wytnij z galaretki foremką kwiatki.

2

Masło na krem utrzyj na puch. Cały czas miksując, dodawaj stopniowo kakao i cukier puder oraz mleko. Gotowy krem przełóż do szprycy i schowaj na jakiś czas do lodówki.

3

Schłodzone ciasto rozwałkuj cienko i wytnij z niego ciasteczka. Ciasteczka wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i upiecz na złoto.

4

Wystudzone ciastka przełóż kremem kakaowym i galaretką.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8