Malinowy sernik
Składniki
4 jajka
1 szkl. cukru
1 szkl.mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 op. galaretki malinowej
0,5 kg malin
5 łyżeczek żelatyny
1 op. sera twarogowego
opcjonalnie: sok z cytryny
Opis

Białka ubij na sztywno, powoli dodając cukier. Ubijaj aż do rozpuszczenia się cukru, następnie dodaj żółtka, a na samym końcu przesianą przez sito mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blaszkę i piecz ok. 20–25 minut w temperaturze 170°. Wyjmij z piekarnika.

Galaretkę przygotuj wg instrukcji na opakowaniu. Maliny zmiksuj blenderem na jednolitą masę (możesz przetrzeć przez sito, aby pozbyć się drobnych pestek). Żelatynę rozpuść w 1/3 szklanki wrzątku. Ser dokładnie wymieszaj z masą malinową, dodaj cukier puder do smaku. Na samym końcu dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj.

Biszkopt lekko skrop przegotowaną wodą (możesz dodać do niej sok z cytryny). Następnie wyłóż masę serowo-malinową na ciasto i pozostaw w lodówce do stężenia. Na samym końcu wylej tężejącą galaretkę malinową. Ciasto przechowuj w lodówce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
60 min.
Zupy
2 miesiące temu
90 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje