Przepisy Malinowe ptysie z miodowym karmelem, białą czekoladą i pistacjami

Składniki

Na ciasto:

65 g masła

130 ml wody

80 g mąki pszennej

2 jajka

Na krem:

250 g malin (świeżych lub mrożonych)

50 ml wody

350 g masła w temperaturze pokojowej

4 białka

250 g cukru

szczypta soli

Dodatkowo:

2-3 łyżki miodu

1 łyżka masła

1 łyżka śmietany 30%

50 g białej czekolady

garść pistacji

Opis

Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę. Dodajemy masło i zagotowujemy. Gdy zawartość garnka zacznie bulgotać, dodajemy mąkę i mieszamy bardzo energicznie, aż składniki się dobrze połączą. Gdy ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścianek garnka, zdejmujemy garnek z ognia i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Gdy ciasto będzie miało temperaturę pokojową, wbijamy do niego po jednym jajku, każdorazowo miksując ciasto, aż składniki dobrze się połączą. Gdy wbijemy wszystkie cztery jajka, przekładamy ciasto do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką. Wyciskamy niewielkie rozetki ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uwaga – ciasto mocno wyrasta podczas pieczenia, dlatego należy zostawić spore odstępy między kolejnymi ptysiami.

Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 20-30 minut, aż wierzch ptysiów będzie złoto-brązowy. Studzimy.

Maliny i wodę przekładamy do małego garnuszka. Gdy maliny się rozpadną, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze parę minut, aż lekko zgęstnieją. Ugotowane maliny przecieramy przez sito.

Białka umieszczamy w misce, którą ustawiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy cukier i podgrzewamy, stale mieszając, aż cukier się rozpuści (nie może być wyczuwalny między palcami).

Zdejmujemy miskę z ognia i ubijamy białka mikserem, aż postanie nam gęsta i dość sztywna masa. Do otrzymanej masy dodajemy stopniowo masło, każdorazowo miksując, aż składniki się dobrze połączą. Miksujemy dalej, aż masa wyraźnie zgęstnieje (jeśli w międzyczasie masa zacznie wyglądać na lekko zwarzoną, nie należy się przejmować, tylko miksować dalej).

Na koniec dodajemy do masy przetarte maliny i miksujemy, aż krem będzie miał jednolitą konsystencję. Jeśli masa wydaje się zbyt rzadka, możemy ją schłodzić w lodówce.

Gotową masą malinową nadziewamy ptysie.

Na patelni podgrzewamy miód. Gdy będzie płynny, dodajemy masło i mieszamy, aż całość zacznie się karmelizować. Wówczas dodajemy śmietanę kremówkę, ponownie mieszamy i zdejmujemy z ognia. Gorącym karmelem skrapiamy ptysie.

Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Płynną czekoladą również skrapiamy ptysie.

Pistacje drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch ptysiów. Odstawiamy, aż karmel i biała czekolada zastygną.

Przed podaniem przechowujemy w lodówce.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 12.09-18.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4