Makrela duszona w białym winie
Składniki
4 filety z makreli
1 cebula
2 ząbki czosnku
½ pora
1 gałązka rozmarynu
3 gałązki natki pietruszki
6 łyżek oliwy
3 łyżki mąki
250 ml białego wina
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Pora, cebulę, czosnek oraz seler obierz i dowolnie posiekaj, a następnie podsmażaj na oliwie do momentu, aż warzywa zmiękną. Oddzielnie usmaż oprószone solą i pieprzem oraz obtoczone w mące filety. Do ryb dodaj warzywa i wlej wino. Przełóż wszystko do żaroodpornego naczynia i zapiekaj przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 200°.

Po upieczeniu filety ułóż na półmisku, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby nie ostygły. Warzywa z powstałym podczas pieczenia sosem zmiksuj razem z rozmarynem i pietruszką. Podgrzej sos i rozlej go na talerze. Na sosie ułóż rybę. Podawaj od razu z białym winem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Napoje