Makowiec z wiśniami
Składniki
Ciasto:
250 g mąki
1 żółtko
125 g masła
60 g cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
kilka łyżek wody (w razie potrzeby do zagniatania)
Masa makowa:
600 g gotowej masy makowej
2 jabłka, np. szara reneta
3 białka 
1 łyżka kaszy manny
150 g wiśni z konfitury
Opis

Ze składników na ciasto zagnieć lekkie ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń ją w folię i schowaj na 30 min do lodówki.

Białka ubij na sztywną pianę. Jabłko obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj masę makową z jabłkiem i kaszą manną, następnie w dwóch turach dodaj pianę z białek. Wymieszaj delikatnie, ale dokładnie. Schowaj masę do lodówki.

Piekarnik rozgrzej do 200°C. Schłodzone ciasto zetrzyj na tarce o grubych oczkach na dno tortownicy o średnicy ok. 24 cm. Wstaw spód do nagrzanego piekarnika i piecz na jasny złoty kolor. Po wyciągnięciu spodu zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180°. Na podpieczony spód nałóż masę makową. Wiśnie powtykaj w powierzchnię ciasta (możesz je też wymieszać po prostu wcześniej z masą). Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika na 70–80 minut. Pokrój ciasto dopiero po wystudzeniu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
1 tydzień temu
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne
1 tydzień temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy