Makowiec - strucla makowa
Składniki
1 puszka z masą makową
do dekoracji: orzechy włoskie
ciasto:
3 szklanki mąki
150 g miękkiego masła
¾ szklanki cukru pudru
jajko i 4 żółtka
60 g drożdży
½ szklanki mleka
łyżeczka cukru
skórka starta z cytryny
lukier:
białko
¾ szklanki cukru pudru
sok z ½ cytryny
Opis

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie wysyp mąkę na stolnicę lub do miski i w zrobione wgłębienie w mące wlej odczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Pamiętaj, że ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy nie klei się do rąk. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 - 25 min (przykryj ciasto ściereczką).

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Posmaruj masą makową i każdy z nich zwiń w rulon. Rulony zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180° przez 50 min. Wyjmij ciasto.

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę.

Gdy ciasto ostygnie polukruj je i posyp orzechami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Desery