Przepisy Makowiec - strucla makowa

Składniki

1 puszka z masą makową

do dekoracji: orzechy włoskie

ciasto:

3 szklanki mąki

150 g miękkiego masła

¾ szklanki cukru pudru

jajko i 4 żółtka

60 g drożdży

½ szklanki mleka

łyżeczka cukru

skórka starta z cytryny

lukier:

białko

¾ szklanki cukru pudru

sok z ½ cytryny

Opis

Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i rozpuść w ciepłym mleku. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 15 min. W tym czasie wysyp mąkę na stolnicę lub do miski i w zrobione wgłębienie w mące wlej odczyn. Dodaj pozostałe składniki i zagnieć ciasto. Pamiętaj, że ciasto jest dobrze wyrobione, kiedy nie klei się do rąk. Ponownie odstaw do wyrośnięcia na ok. 20 - 25 min (przykryj ciasto ściereczką).

Ciasto podziel na dwie części i rozwałkuj na dwa prostokąty. Posmaruj masą makową i każdy z nich zwiń w rulon. Rulony zawiń w papier do pieczenia i odstaw na 30 min do ponownego wyrośnięcia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze ok. 180° przez 50 min. Wyjmij ciasto.

Przygotuj lukier: białko utrzyj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na jednolitą masę.

Gdy ciasto ostygnie polukruj je i posyp orzechami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4