Przepisy Makaron z tuńczykiem i pomidorami
Składniki
1 puszka tuńczyka w oleju w kawałkach
ok. 150 ml suszonych pomidorów
1 puszka pomidorów (posiekanych)
300 g makaronu
2 ząbki czosnku
50 g sera żółtego lub parmezanu
1 łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego
oliwa z oliwek do polania (opcjonalnie)
przyprawy: sól, pieprz, cukier, oregano
Opis

Makaron ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. Na patelnię wyłóż tuńczyka wraz z olejem, podsmaż chwilkę, dodaj suszone pomidory – smaż ok. 5 min na średnim ogniu. Następnie doprowadź do zagotowania i dodaj pomidory z puszki. Całość duś ok. 10 min, po czym dodaj czosnek wyciśnięty przez wyciskarkę, dopraw solą, pieprzem, cukrem, octem lub cytryną oraz oregano. Wszystko duś jeszcze 10 min pod przykryciem na wolnym ogniu. Makaron dodaj do sosu i wszystko razem wymieszaj. Przed podaniem posyp tartym serem i polej oliwą z oliwek.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne