Przepisy Makaron wstążki z brukselkami i serem gorgonzola
Składniki
1/2 kg makaronu tagliatelle jajecznego
250 g brukselek
150 ml śmietanki 30%
100 g ser gorgonzola
12 pomidorów koktajlowych
30 ml oliwy
1 cebula
1 czosnek
gałka muszkatołowa
2-3 gałązki natki pietruszki
przyprawy: czarny pieprz, sól, cukier
Opis

Brukselki obierz z ciemnozielonych liści zewnętrznych. Natnij nożem na krzyż spód (od łodygi), aby cała brukselka równomiernie się ugotowała. Ugotuj ok. 1 litra wody, przypraw 1 łyżeczką cukru oraz 1 płaską łyżką soli (jest to optymalna ilość soli, aby brukselka zachowała swój zielony kolor). Gotuj brukselki bez przykrycia do miękkości, aby ulotniły się gorzkie olejki. Gotowe brukselki przekrój na ćwiartki.

Wstaw do gotowania wodę na makaron. Przypraw solą i oliwą. Wsyp makaron i gotuj, aż będzie na wpół miękki. Odcedź makaron i przelej wstążki zimną wodą. Polej lekko jeszcze makaron oliwą, aby się nie pokleił.

Ser gorgonzola pokrój na kawałki. Cebulę i czosnek obierz. Warzywa posiekaj drobno. W rondelku zagotuj śmietankę i dodaj cebulę i czosnek. Po kilku minutach, jak cebula zmięknie dodaj ser i mieszaj, aż się rozpuści a sos zgęstnieje. Przypraw sos gałką muszkatołową oraz pieprzem i ewentualnie solą.

Pomidorki koktajlowe podsmaż na oliwie, przypraw lekko solą. Sos przelej na szeroką patelnię i dodaj gotowane brukselki. Podgrzej razem ze wstążkami makaronu. Na półmisek przełóż makaron z sosem, a na wierzch poukładaj brukselki i pomidorki koktajlowe. Na koniec posiekaj natkę pietruszki i posyp nią dekoracyjnie danie.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
2 miesiące temu
15 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
45 min.
Desery