Przepisy Makaron świderki w śmietankowym sosie z brokułami i pieczonymi pomidorami
Składniki
​500 g pełnoziarnistego makronu świderki Tesco
1 brokuł
250 g śmietanki 30%
10 pomidorków koktajlowych
1 ząbek czosnku
30 ml oliwy
20 ml wina białego wytrawnego
1/2 pęczka szczypiorku
30 g sera parmezan
przyprawy: sól, pieprz świeżo mielony
Opis


W garnku zagotuj ok. 3 litrów posolonej wody, posól. Następnie dodaj 1 łyżkę oliwy i wsyp makaron. Makaron mieszaj kilka razy. Gotuj wg przepisu na opakowaniu, skracając jego czas o 2 minuty.

Rozgrzej piekarnik do 200°. W płaskim, ale szerokim rondelku zagotuj 0,5 l wody. Brokuły umyj i odetnij różyczki. Następnie wrzuć je do gotowania i posól. Jak tylko stracą swój surowy zapach, dodaj posiekany czosnek i białe wino. Podgotuj razem aż alkohol odparuje, wtedy wlej śmietankę. Przypraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

Do sosu z brokułami wsyp ugotowany makaron. Zmniejsz ogień i lekko podduś całość. W tym czasie makaron wchłonie część sosu i całość lekko zgęstnieje – nie trzeba zatem dodawać mąki. Pomidorki koktajlowe umyj i polej oliwą, przypraw solą i wstaw do piekarnika na 2-3 minuty. Makron wyłóż na głęboki półmisek, dekoruj upieczonymi pomidorkami oraz pociętym szczypiorkiem. Makaron z wierzchu posyp startym serem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
5 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Zupy