Przepisy Makaron ryżowy z ciecierzycą, szpinakiem i sezamem

Składniki

200 g makaronu ryżowego

1 puszka ciecierzycy

100 g świeżych liści szpinaku baby

3 ząbki czosnku 

1/2 ostrej papryczki

2 łyżki ziaren sezamu

3 łyżki oleju ryżowego

6 łyżek oleju sezamowego

sól

Sposób przygotowania

 alt=
1

Obierz i posiekaj czosnek. Papryczkę pokrój na cieniutkie plasterki. Możesz usunąć część pestek.

 alt=
2

Na patelni rozgrzej olej ryżowy i podsmaż na nim posiekany czosnek i papryczki. 

 alt=
3

Dodaj odsączone ziarna ciecierzycy i smaż przez chwilę.

 alt=
4

Kiedy ciecierzyca się mocno podgrzeje, dodaj liście szpinaku. Mieszając, poczekaj aż liście szpinaku zmiękną. Dopraw potrawę solą i zdejmij patelnię z ognia.

 alt=
5

Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu, odsącz i wymieszaj z olejem sezamowym. Ziarna sezamu podpraż na suchej patelni. Na talerze nałóż porcje makaronu, następnie porcje ciecierzycy ze szpinakiem. Całość posyp uprażonymi ziarnami sezamu.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4