Przepisy Makaron po prowansalsku z pieczonymi pomidorami

Składniki

150 g lazuru
4 pomidory (małe, z ogonkami)
½ szklanki natki pietruszki (grubo posiekanej)
500 g makaronu spaghetti
oliwa z oliwek
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól

Opis

Nagrzej piekarnik (najlepiej z termoobiegiem) do temp. 180°. Pomidory przekrój na 3/4 wysokości, tak aby powstały „czapeczki” z ogonkami. Przecięte pomidory ułóż w małym naczyniu żaroodpornym. Posyp je solą i ziołami prowansalskimi. Skrop pomidory i dno naczynia oliwą z oliwek. Pomidorom nałóż „czapeczki” i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 10–15 min. Po upieczeniu pomidorów wyłącz piekarnik, zostawiając pomidory w środku, żeby nie wystygły przed przygotowaniem makaronu.

Wrzuć makaron do osolonego wrzątku i ugotuj al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE. W tym czasie pokrój ser w drobną kostkę (lub rozkrusz) i zmieszaj w salaterce z 6 łyżkami oliwy z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Ugotowany makaron odcedź i zmieszaj szybko z przygotowanym w salaterce serem. Wyciągnij pomidory z piekarnika i nałóż wraz z porcjami makaronu na talerze.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 24.09-30.09.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8