Przepisy Makaron pełnoziarnisty zapiekany z gruszkami i goudą
Składniki
​200 g makaronu pełnoziarnistego rurki
2 gruszki
100 g tartego sera gouda
40 g masła
30 g mąki
300 ml mleka
50 ml śmietanki 30%
40 g sera parmezan
kilka gałązek świeżego tymianku
przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa
Opis

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odsącz i przelej kilkoma kroplami oliwy. 

W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę (uważaj, aby mąka nie zbrązowiała, powinna jedynie stracić swój surowy zapach). Następnie wlej zimne mleko i dobrze wymieszaj. Przypraw sos solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wlej śmietankę i wsyp do gorącego sosu 3/4 startego sera. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się sera, a następnie odstaw sos z ognia.

Gruszki umyj, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Dodaj owoce do gorącego sosu. 

W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami sos z gruszkami, makaron, tarty ser i parmezan. Wierzch posyp pozostałym serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180° (z termoobiegiem) i wstaw makaron do pieczenia. Będzie gotowy po 20–25 min.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
80 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Dania główne