Przepisy Makaron pełnoziarnisty zapiekany z gruszkami i goudą

Składniki

​200 g makaronu pełnoziarnistego rurki

2 gruszki

100 g tartego sera gouda

40 g masła

30 g mąki

300 ml mleka

50 ml śmietanki 30%

40 g sera parmezan

kilka gałązek świeżego tymianku

przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz, gałka muszkatołowa

Opis

Makaron ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Ugotowany makaron przelej zimną wodą, odsącz i przelej kilkoma kroplami oliwy. 

W rondelku rozgrzej masło, wsyp mąkę i zrób jasną zasmażkę (uważaj, aby mąka nie zbrązowiała, powinna jedynie stracić swój surowy zapach). Następnie wlej zimne mleko i dobrze wymieszaj. Przypraw sos solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wlej śmietankę i wsyp do gorącego sosu 3/4 startego sera. Mieszaj do czasu rozpuszczenia się sera, a następnie odstaw sos z ognia.

Gruszki umyj, przekrój na ćwiartki, wytnij gniazda nasienne i pokrój w kostkę o boku ok. 1,5 cm. Dodaj owoce do gorącego sosu. 

W naczyniu do zapiekania ułóż warstwami sos z gruszkami, makaron, tarty ser i parmezan. Wierzch posyp pozostałym serem. Rozgrzej piekarnik do temp. 180° (z termoobiegiem) i wstaw makaron do pieczenia. Będzie gotowy po 20–25 min.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 17.10-23.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4