Przepisy Makagigi

Składniki

1/4 l miodu

125 g cukru

250 g maku

Opis

Zagotuj miód z cukrem w garnku. Gotuj aż lekko zbrązowieje (ok. 20 min). Mak dobrze opłucz kilka razy w ciepłej wodzie, a następnie sparz go. Odsącz dokładnie i dodaj do gotującego się cukru z miodem. Całość gotuj przez około 3 minuty, stale mieszając.

Masę chwilkę pozostaw, aby leciutko zgęstniała. Następnie rozsmaruj ją na pergaminie na grubość kilku milimetrów. Pokój w trójkąty, kwadraty lub wykrawaj foremkami do ciasteczek świąteczne motywy. Zrób to sprawnie, ponieważ masa tężeje szybko i ciągnie się, co utrudnia wycinanie (dla ułatwienia przed każdym cięciem masy zanurz nóż w zimnej wodzie). Wycięte kształty pozostaw do zastygnięcia, odkładając je na czysty kawałek pergaminu. Zanim makagigi wystygnie, udekoruj je migdałami i orzechami.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 19.09-25.09.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4