Przepisy Luksusowy domowy keczup z dynią hokkaido

Składniki

1 kg pomidorów

1 mniejsza dynia hokkaido (około 500 g)

1 łyżeczka cynamonu

3 ząbki czosnku

½ łyżeczki kminu rzymskiego

½ łyżeczki kolendry

½ łyżeczki mielonej czerwonej papryki

½ łyżeczki chili w proszku

1 łyżka kurkumy

½ łyżeczki suszonego imbiru

100 ml syropu klonowego

50 ml octu jabłkowego

200 ml soku pomarańczowego

sok z 2 limonek

1 łyżeczka soli morskiej lub himalajskiej

Opis

Przyrządzanie potraw z dyni jest bardzo przyjemne. Można wykorzystać ją do zwykłego gotowania, gotowania na parze lub pieczenia. Jest idealna do zup, kremów, ciast, dżemów, domowych keczupów jak również do makaronu. Dynia hokkaido jest popularna ze względu na swoją słodycz i intensywny smak. Jej zaletą jest to, że nie trzeba jej obierać, można ją gotować i piec ze skórką – nie wahaj się, jest łatwa do strawienia i ma słodki smak. 

 

Już wiesz, że można zrobić domowy keczup z dyni hokkaido. Nie trzeba ograniczać się w jego przyrządzaniu wyłącznie do pomidorów. Dzieci kochają keczup, a dynia jest świetnym sposobem na przemycenie nowego warzywa do diety najmłodszych. Nie warto patrzeć na keczup tylko przez pryzmat śmieciowego jedzenia, zwłaszcza kiedy jest on domowej roboty i dokładnie wiadomo, jakich składników użyto. Nie musisz używać cukru trzcinowego jako substancji słodzącej. W tym przepisie używamy syropu klonowego, ale dobrą alternatywą będzie też syrop z agawy albo cukier kokosowy. Patrząc na przepisy sprzed setek lat można w nich dostrzec, że oryginalny keczup zawierał składniki takie jak jajka, grzyby, ostrygi, małże czy orzechy włoskie. Współczesna kompozycja jest o wiele prostsza. Obecnie keczup przyrządza się z pomidorów, cukru, octu, różnych przypraw, cebuli, świeżej papryki, kolendry, goździków, czosnku i musztardy. Jeżeli preferujesz bardziej egzotyczne smaki, możesz znaleźć też keczup z cynamonem, selerem czy imbirem.  

 

PORADY: 

Nie wyrzucaj nasion dyni – możesz z nich przyrządzić pyszną przekąskę na długie zimowe wieczory.  Pomidorowo-dyniowy keczup domowej roboty idealnie nadaje się na grill, zwłaszcza do mięs, grillowanych ziemniaków czy warzywnych szaszłyków.  Nie tylko domowe keczupy, ale też dżemy własnej roboty są bezcenne. Próbowałeś kiedyś dżemu pomidorowego? 

Sposób przygotowania

1

Dokładnie umyj dynię, pozbądź się zanieczyszczeń i uszkodzeń, ale nie obieraj jej ze skórki. Usuń pestki i pokrój dynię na mniejsze kawałki.

2

Umyj pomidory i pokrój w poprzeczne plastry.

3

Przygotuj garnek, włóż do niego pokrojone pomidory i dynię, dodaj sok z pomarańczy i limonki oraz resztę składników i gotuj, aż wszystko zmięknie.

4

Kiedy składniki są już miękkie, zblenduj je.

5

Przykryj garnek i gotuj na małym ogniu jeszcze przez około 1 godzinę.

6

Przelej pomidorowo-dyniowe puree do wcześniej przygotowanych, wyparzonych i szczelnych słoików, owiń je grubym materiałem i odstaw na noc do ostygnięcia.

7

Domowy keczup możesz podawać z nachosami, chlebem lub innym pieczywem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 10.10-16.10.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4