Przepisy Lukrowane donuty z dżemem wiśniowym
Składniki
320 g mąki
150 g drobnego cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
150 ml maślanki
2 jajka
2 łyżki rozpuszczonego masła
1 szklanka cukru pudru
kilka łyżek mleka
barwnik do lukru (opcjonalnie)
6 łyżek dżemu wiśniowego
cukrowa posypka (opcjonalnie)
Opis

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową łączymy razem. Dodajemy maślankę, jajka i rozpuszczone masło i całość ucieramy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim foremkę na 12 donutów. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch donutów będzie przyrumieniony.

Studzimy na kratce. Następnie przekrawamy je w poprzek (jak bajgla) i smarujemy wnętrze dżemem.

Do cukru pudru stopniowo dodajemy po 1 łyżce mleka, aż otrzymamy płynny, ale gęsty lukier. Opcjonalnie dodajemy barwnik spożywczy. W tak przygotowanym lukrze moczymy donuty i szybkim ruchem odwracamy je, by lukier spłynął po jego brzegach. Posypujemy cukrową posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
40 min.
Przystawki
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 miesiące temu
45 min.
Zupy