Przepisy Lukrowane donuty z dżemem wiśniowym

Składniki

320 g mąki

150 g drobnego cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka soli

1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

150 ml maślanki

2 jajka

2 łyżki rozpuszczonego masła

1 szklanka cukru pudru

kilka łyżek mleka

barwnik do lukru (opcjonalnie)

6 łyżek dżemu wiśniowego

cukrowa posypka (opcjonalnie)

Opis

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i gałkę muszkatołową łączymy razem. Dodajemy maślankę, jajka i rozpuszczone masło i całość ucieramy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim foremkę na 12 donutów. Pieczemy około 10 minut w temperaturze 180°C, aż wierzch donutów będzie przyrumieniony.

Studzimy na kratce. Następnie przekrawamy je w poprzek (jak bajgla) i smarujemy wnętrze dżemem.

Do cukru pudru stopniowo dodajemy po 1 łyżce mleka, aż otrzymamy płynny, ale gęsty lukier. Opcjonalnie dodajemy barwnik spożywczy. W tak przygotowanym lukrze moczymy donuty i szybkim ruchem odwracamy je, by lukier spłynął po jego brzegach. Posypujemy cukrową posypką i odstawiamy do zastygnięcia.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco Święta takie jak lubisz

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 3.12.2019-24.12.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4