Soczewicę opłucz w zimnej wodzie, a następnie ostrożnie wrzuć ją do garnka z wrzącą wodą. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj soczewicę do miękkości przez ok. 30 min.
Dzwonka łososia skrop cytryną (1 łyżka), posól, popieprz i oprósz rozmarynem. Pozostaw na 10 min.
Nagrzej piekarnik do 200 stopni, blachę wyłóż folią, ułóż na blasze dzwonka ryby i polej łyżką oleju. Piecz rybę przez ok. 25 min.
Przygotuj sos: masło stop w rondelku, dodaj mąkę i podsmaż (ciągle mieszaj, uważając, aby nie przypalić mąki i masła). Wlej szklankę mleka i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zmniejsz ogień do minimalnej wielkości, wlej ½ szklanki bulionu i wymieszaj. Żółtko połącz z kilkoma łyżkami sosu, a następnie wlej je powoli do sosu i zamieszaj (nie gotuj). Pamiętaj, że ogień musi być bardzo mały, inaczej składniki mogą się zważyć. Wsyp do sosu otartą skórkę cytryny, dodaj łyżkę soku z cytryny, przypraw solą i wymieszaj.
Ugotuj makaron al dente PORADA KONTEKSTOWA - AL DENTE według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowany makaron wymieszaj z soczewicą, łyżką oliwy z oliwek i łyżką soku z cytryny. Na makaron z soczewicą połóż dzwonko ryby i polej sosem cytrynowym.