Przepisy Łosoś pieczony na maśle z ziemniaczaną sałatką wiedeńską

Składniki

6 filetów z łososia (bez skóry)

sól morska

czarny pieprz

4 łyżki masła

50 ml sosu sojowego

2 łyżki miodu

2 ząbki czosnku

Dekoracja

sezam (czarny i biały)

majeranek

Składniki na sałatkę

1 kg ziemniaków

sól morska

50 ml octu (z białego wina)

60 ml oliwy z oliwek extra virgin

15 ml musztardy dijon

100 g cebuli (czerwonej)

świeży szczypiorek

150 ml bulionu

2 łyżeczki cukru

świeżo zmielony czarny pieprz

Opis

Świeży szczypiorek to ziele, które możesz łatwo uprawiać w domu o każdej porze roku. Jeżeli przygotujesz mały ogródek zielny, szczypiorek z pewnością znajdzie w nim swoje miejsce. W wiedeńskiej sałatce ziemniaczanej nie może go zabraknąć.  

Jeżeli wiedeńska sałatka ziemniaczana smakowała Ci dlatego, że nie ma w niej majonezu, polecamy również inna naszą sałatkę - jajeczną, także bez majonezu.  

Sałatka z łososiem, aromatyczną pomarańczą i pastą orzechową to wielki konkurent dla tego przepisu. Spróbuj i sprawdź, który Ci bardziej odpowiada!  

Jeżeli zostało Ci nieco pieczonego łososia, możesz go wykorzystać do roladek ze szpinakiem. To delikatne danie łączy smak szpinaku, twarogu oraz łososia w wyjątkowej kompozycji. 

 Lubisz łososia ale także inne ryby? Grillowany pstrąg na ostro to kolejny przepis, który śmiało polecamy! 

Sposób przygotowania

1

Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2

Rozpuść masło na patelni.

3

Zrób marynatę z miodu, sosu sojowego i czosnku.

4

Dodaj marynatę do rozpuszczonego masła i gotuj przez około 3 minuty.

5

Przygotuj blachę wyłożoną papierem do pieczenia, rozłóż na niej filety z łososia. Delikatnie dopraw je solą i pieprzem.

6

Zalej filety marynatą tak, by były pokryte nią z obu stron.

7

Piecz przez około 10-15 minut, aż marynata zacznie się karmelizować, a zapach maślanego łososia rozniesie się po kuchni.

8

Kiedy łosoś będzie się piekł, przygotuj sałatkę ziemniaczaną.

9

Czas na sałatkę: Gotuj ziemniaki aż zmiękną. Wyjmij je z wody i odstaw, by wystygły.

10

Pokrój ugotowane i ostudzone ziemniaki na plasterki grubości 0,5 centymetra i zalej octem z białego wina. Wymieszaj je i odstaw do zupełnego wychłodzenia. Wsyp do miski, w której przygotujesz sałatkę.

11

Podgrzej domowy bulion, dodaj musztardę i zalej nim ugotowane ziemniaki. Pozwól mu się wchłonąć.

12

Z reszty octu, oliwy z oliwek, soli, przypraw i cukru, przygotuj dressing, podgrzej go, mieszając składniki i ciepłym polej wystudzone ziemniaki. Delikatnie wymieszaj całość, starając się nie pokruszyć plasterków.

13

Posiekaj cebulę i wymieszaj z sałatką.

14

Podawaj sałatkę schłodzoną, przyprawioną świeżym szczypiorkiem, wraz z pieczonym łososiem, udekorowanym sezamem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi


Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 27.02-4.03.2020 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4