Łosoś pieczony na bakłażanie z pomidorową salsą
Składniki
2 kawałki filetu łososia (po ok. 150 g każdy)
2 plastry bakłażana
1 łyżka soku z cytryny
rozmaryn suszony
przyprawy: sól, pieprz
Salsa:
2 pomidory
1-2 ostre papryki chilli suszone lub świeże
½ ogórka sałatkowego
½ cebuli
½ soku z limonki
1 ząbek czosnku
oliwa z oliwek
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Filety łososia opłucz i wysusz. Zdejmij skórę z filetów (ostrożnie natnij skórę tuż przy mięsie i uważając delikatnie ściągnij skórę palcami), skrop sokiem z cytryny, posyp rozmarynem, posól, popieprz i pozostaw na 10 min.
Od bakłażana odkrój dwa plastry o szerokości ok. 2 cm i posyp je solą. Po ok. 10-15 min, kiedy bakłażan puści sok, opłucz go wodą, osusz i posmaruj z wierzchu oliwą.

Filety łososia zawiń w rulony, zepnij wykałaczkami i połóż na plastrach bakłażana. Następnie zawiń wszystko luźno folią aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°. Piecz przez ok. 20 min. Ok. 5 min przed końcem pieczenie ostrożnie zdejmij folię aluminiową.

Przygotuj salsę:

Ogórka, cebulę i chilli pokrój w kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem i zdejmij z nich skórę, a następnie przekrój na ćwiartki, wypestkuj, a pozostały miąższ w kosteczkę. Dolej łyżkę soku z limonki i oliwę. Dodaj wyciśnięty ząbek czosnku, posól i popierz do smaku.

Upieczoną na bakłażanie rybę podawaj z dodatkiem pomidorowej salsy.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne