Przepisy Łosoś opiekany na grillu z ananasem i papryką
Składniki
300 g filetów z łososia
1/2 ananasa
1 papryka czerwona
1 cebula czerwona
3 gałązki kolendry
1 limonka
5 ziaren pieprzu syczuańskiego
2 ziarna ziela angielskiego
30 ml oliwy
patyczki bambusowe
przyprawy: sól morska, pieprz czarny
Sposób przygotowania
1
Łososia umyj pod bieżącą, zimną wodą i wytrzyj do sucha ręcznikiem kuchennym. Płaskim nożem odetnij skórę. Najpierw natnij nożem kawałek mięsa od strony brzusznej, a następnie przeciągnij nożem pod kątem, odcinając skórę. Wyjmij ości za pomocą pęsety kuchennej lub małego noża. Podważ nożem ość i przytrzymując ją palcem, delikatnie wyciągnij.
2
Teraz pokrój łososia na 3 cm kawałki. Przełóż do miski i przypraw solą morską oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem. Polej delikatnie oliwą i kilkoma kroplami soku z limonki. W kuchennym moździerzu rozgnieć ziele angielskie oraz pieprz syczuański i obsyp nimi łososia. Listki kolendry umyj i poszarp na mniejsze kawałki, a następnie dodaj do ryby. Dokładnie wymieszaj i wstaw rybę na czas przygotowania pozostałych składników do lodówki.
3
Umyj paprykę i pokrój na takie same kawałki, jak łososia. Obierz czerwoną cebulę i pokrój na ćwiartki. Odetnij nożem końce od korzonka i rozłóż poszczególne warstwy cebuli. Pokrój na kawałki także ananasa.
4
Przygotuj patyczki bambusowe. Na każdy z nich nabij kolejno łososia, paprykę, cebulę i ananasa. Niech pierwszym i ostatnim składnikiem szaszłyka za każdym razem będzie kawałek łososia.
5
Przełóż szaszłyki na ruszt. Opiekaj z każdej strony, aż się zarumienią. Gotowe szaszłyki przełóż na talerz. Udekoruj je listkami kolendry i połówką limonki.
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
30 min.
Przystawki
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
120 min.
Zupy
2 miesiące temu
15 min.
Napoje
2 miesiące temu
15 min.
Desery