Łosoś marynowany w cytrynie i rozmarynie
Składniki
300 g filetu z łososia
1/2 cytryny
1 gałązka rozmarynu
100 g pistacji
20 g bułki tartej
30 g masła
1 żółtko
50 ml oliwy z oliwek
1/2 op. papryki mix
40 g oliwek czarnych
1 ząbek czosnku
4 gałązka natki pietruszki
10 ml oliwy do pieczenia
Sposób przygotowania
1
Pistacje obierz i posiekaj drobno – idealnie do tego nadaje się kuchenny blender.
2
Przesyp do miski i dodaj bułkę tartą. Wymieszaj całość z masłem i dodaj żółtko. Dla poprawienie konsystencji oraz chrupkości dolej dodatkowo oliwę. Kruszonkę pistacjową odłóż na czas przygotowani ryby.
3
Łososia umyj i wyjmij ewentualnie ości. Pokrój na porcje i przełóż do naczynia do zapiekania. Przypraw rybę solą i świeżo mielonym pieprzem. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°. Na każdą porcję łososia nałóż kruszonkę i dobrze dociśnij do mięsa. Wstaw do pieczenia na ok. 15 minut. To wystarczy, aby ryba dobrze się wypiekała, a kruszonka zrumieniła.W tym czasie przygotuj sos. Umyj paprykę i pokrój w drobną kostkę. Przełóż do miski. Obierz czosnek i razem z oliwkami pokrój drobno – to połączenie daje przyjemy aromat. Całość wymieszaj i dolej oliwę. Przypraw sos sokiem z cytryny, solą i świeżo mielonym pieprzem. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.
4
Upieczonego łososia wyjmij z formy i przełóż na półmisek. Dookoła polej aromatycznym sosem. Na koniec udekoruj gałązkami natki pietruszki.   
Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
15 min.
Desery
2 miesiące temu
20 min.
Zupy
2 miesiące temu
45 min.
Zupy