Przepisy Łosoś gotowany na parze z papryką w sosie beszamelowym
Składniki
2 steki z łososia
1 czerwona papryka
1 łyżka cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Sos beszamelowy:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 szklanka mleka
1 żółtko
50 g sera żółtego
sok z połowy cytryny
Opis

Łososia oprósz solą i pieprzem, skrop cytryną i odstaw na 10 min. Paprykę pokrój w dużą kostkę. Ułóż łososia na wkładce do gotowania na parze PORADA KONTEKSTOWA - GOTOWANIE NA PARZE obłóż papryką i gotuj na parze przez ok. 25 min.

Przygotuj sos beszamelowy: ser żółty zetrzyj na tarce. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i zasmaż, nie przyrumieniaj. Wlej szklankę mleka i wymieszaj. Zagotuj chwilkę. Ubij żółtko i wlewaj do gorącego sosu bardzo powoli (ciągle mieszając). Uważaj, aby sos się nie zważył. Dodaj starty ser żółty, sok z cytryny i podgrzej chwilę, nie gotuj.

Ugotowanego łososia wyłóż na talerz wraz z papryką i polej gorącym sosem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
15 min.
Desery
2 3 4