Łosoś faszerowany ziołami z sosem czosnkowo-jogurtowym
Składniki
4 kawałki łososia (po 150 - 200 g)
2 łyżki soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz
Nadzienie ziołowe:
szczypta suszonego rozmarynu
2 łyżeczki posiekanej świeżej bazylii
1 łyżeczka szczypiorku
1 łyżeczka pietruszki
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 łyżeczka suszonego lubczyku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 ząbek czosnku
przyprawy: sól gruboziarnista
Dip czosnkowo-jogurtowy:
½ szklanki jogurtu greckiego tłustego
3 łyżki śmietanki słodkiej
ząbek czosnku
przypraw: sól, pieprz
Opis

Przygotuj dip czosnkowo-jogurtowy, mieszając wszystkie składniki.

Wszystkie zioła drobno posiekaj, a ząbek czosnku wyciśnij przez wyciskarkę do czosnku. Przełóż zioła do małej miseczki, dodaj czosnek, sól i olej. Wymieszaj wszystkie składniki, rozcierając je łyżką.

Łososia skrop cytryną, posól i popieprz do smaku. Skórę łososia natnij w poprzek dość głęboko. W miejsca nacięć włóż zioła z czosnkiem.

Rybę owiń luźno folią i piecz przez ok. 25 min w temperaturze 210°. Pod koniec pieczenia zdejmij folię, aby ryba się zarumieniła. Rybę podawaj ze świeżymi ziołami i dipem.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
85 min.
Zupy
2 miesiące temu
20 min.
Sałatki
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Desery