Łopatka wieprzowa z miodem i imbirem
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
100 g piernika (bez glazury i czekolady)
3 średnie cebule
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki miodu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanki wody
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Mięso umyj. Miód wymieszaj z imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą natrzyj mięso. W brytfannie rozgrzej olej, włóż mięso i zrumień je z każdej strony.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 kawałki przypominające kształtem „łódeczki”. Tak pokrojoną cebulę dołóż do brytfanny. Wierzch pieczeni posmaruj masłem. Włóż brytfankę do piekarnika, piecz 30 min.

Pokrusz piernik, wymieszaj z bulionem i ostrożnie dodaj do pieczeni. Piecz jeszcze ok. 1 godz., podlewając powstałym sosem. Po upieczeniu wyjmij mięso. Sos przecedź. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu, zagotuj.

Gotową, pokrojoną w plastry aromatyczną łopatkę polecamy podawać z powstałym sosem i ziemniakami puree.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
50 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Desery
2 miesiące temu
30 min.
Zupy
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
45 min.
Zupy