Przepisy Łopatka wieprzowa z miodem i imbirem
Składniki
1 kg łopatki wieprzowej
100 g piernika (bez glazury i czekolady)
3 średnie cebule
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki miodu
1 szklanka bulionu warzywnego
1 szklanki wody
2 łyżki masła
4 łyżki oleju
1 łyżeczka imbiru
przyprawy: sól, pieprz
Opis

Mięso umyj. Miód wymieszaj z imbirem, solą i pieprzem. Tak przygotowaną glazurą natrzyj mięso. W brytfannie rozgrzej olej, włóż mięso i zrumień je z każdej strony.

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°. Cebulę przekrój na pół, a następnie pokrój każdą połówkę wzdłuż na 4 kawałki przypominające kształtem „łódeczki”. Tak pokrojoną cebulę dołóż do brytfanny. Wierzch pieczeni posmaruj masłem. Włóż brytfankę do piekarnika, piecz 30 min.

Pokrusz piernik, wymieszaj z bulionem i ostrożnie dodaj do pieczeni. Piecz jeszcze ok. 1 godz., podlewając powstałym sosem. Po upieczeniu wyjmij mięso. Sos przecedź. Mąkę wymieszaj z wodą i dodaj do sosu, zagotuj.

Gotową, pokrojoną w plastry aromatyczną łopatkę polecamy podawać z powstałym sosem i ziemniakami puree.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Przeglądaj gazetki i katalogi

Tesco gazetka - aktualna

Więcej informacji  Informacje



Oferta jest ważna w hipermarketach.
Oferta handlowa ważna w dniach 11.07-17.07.2019 r. lub do wyczerpania asortymentu, z zastrzeżeniem odmiennych terminów obowiązywania wskazanych na poszczególnych stronach gazetki. Zmiana oferty handlowej następuje o godz. 8:00 w dniu rozpoczęcia promocji. Zdjęcia umieszczone w gazetce mogą odbiegać od wizerunku produktu znajdującego się w sprzedaży. Wszystkie ceny zawierają VAT. Tesco nie prowadzi sprzedaży poprzez akwizytorów. Wszystkie ceny wyrażone są w złotych. Nie wszystkie produkty z gazetki dostępne są w serwisie Ezakupy.
Szczegóły ważności
Szczegóły ważności
1 / 8

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 3 4