Lody waniliowe ze smażonymi jabłkami i cynamonem
Składniki
8 gałek lodów waniliowych
250 ml śmietany kremówki 36%
1 jabłko czerwone
1 jabłko zielone
jabłka suszone
cynamon mielony
dekoracja:
jabłka suszone
plasterki jabłka
listki mięty
Opis

Ubij śmietanę i włóż do lodówki.

Jabłka umyj. Pokrój jabłko czerwone i ½ zielonego w kosteczkę (starannie usuwając gniazda nasienne). Wrzuć jabłka na rozgrzaną, suchą patelnię i podsmażaj przez ok. 5 min (do momentu, aż jabłka puszczą pierwszy sok). Posyp cynamonem i zdejmij z ognia (pozostaw owoce na patelni, żeby nie ostygły).

Bitą śmietaną wyłóż dno pucharków i poukładaj na niej lody waniliowe. Obok lodów wyłóż jabłka z cynamonem. Udekoruj bitą śmietaną, kawałkami świeżego jabłka oraz jabłkami suszonymi i listkami świeżej mięty. Pamiętaj, aby przed przygotowaniem dobrze zmrozić lody, wówczas nie roztopią się podczas dekorowania.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
10 min.
Dania główne
2 miesiące temu
30 min.
Desery
2 miesiące temu
90 min.
Desery