Lody stracciatella
Składniki
2 gałki lodów śmietankowych
5 kostek czekolady gorzkiej
250 ml bitej śmietany 36%
Sos czekoladowy:
¼ szklanki mleka
½ tabliczki czekolady
2 łyżeczki kakao
3 łyżki cukru lub cukru waniliowego
Opis

Ubij śmietanę i włóż do lodówki.

2 kostki czekolady pokrój nożem w paseczki, a 3 kostki zetrzyj na tarce na wiórki.

Przygotuj sos czekoladowy: czekoladę połam na małe kawałki. Podgrzewaj wszystkie składniki na wolnym ogniu nie dopuszczając do wrzenia (ok. 3 - 5 min). Uważaj, aby czekolada się nie zważyła. Ciepły sos czekoladowy wlej na dno pucharków.

Na warstwę sosu wyłóż bitą śmietanę. Posyp wiórkami z czekolady, a z czekoladowych paseczków zrób dekorację. Na koniec dodaj do każdego z pucharków gałkę lodów śmietankowych.

Wydrukuj tę stronę
Podziel się przepisem

Promocje

Przepisy w Twoim guście

Uups! Brak artykułów pasujących do Twojego filtra. Zmień kryteria wyszukiwania.
2 miesiące temu
45 min.
Dania główne
2 miesiące temu
10 min.
Napoje
2 miesiące temu
20 min.
Dania główne
2 tygodnie temu
40 min.
Zupy